dimarts, 3 de novembre del 2015

3a Observació - La muda dels insectes pal

Van passant els dies, i sobte, durant un moment d'observació dels nostres insectes, ens fixem en una cosa petita i blanca. Amb molt de compte, creient que és un dels nostres insectes, l'agafem pensant en que ja ha tornat a morir un altre, però quan l'acostem i ens fixem bé, ens adonem que és una petita muda, la primera de totes!



Gràcies a això, ens pica la curiositat sobre aquest tema i ens proposem la següent pregunta: Per què fan la muda els insectes pal?

Cerquem informació sobre aquest tema i trobem que els insectes pal i els fàsmids en general (família que avarca els insectes pal, els insectes fulla, i molts més) muden molt sovint. El primer estadi de creixement s'anomena L1 i va des de que neixen fins que realitzen la primera muda. Des d'aquest moment fins que realitzen la segona, es considera L2 i així successivament fins que es realitza la última muda, on finalment es fan adults. Per norma general realitzen 6 o 7 mudes, fent les femelles una més que els mascles, per tant, els mascles es fan adults abans. Aquesta és una estratègia que en estat salvatge els ajuda a evitar problemes genètics deguts a la endogàmia.

De sobte en Marc comenta que hi ha més animals que muden la pell o l'exosquelet i tots anem dient el primer que se'ns ocurreix. En Jaume diu les serps, el David diu els camaleons, l'Àlex diu les salamandres, el Pablo diu que les tortugues muden escames (cosa molt curiosa) i finalment el Marc diu els crancs.




Ja per tancar el tema, cerquem informació sobre una cosa que ens ha vingut al cap i que ens sonava: que alguns ocells també mudaven, en aquest cas, les plomes i trobem que les aus que deriven de rèptils dinosaures, tenen un tipus especial de plomes. La muda pot implicar una variació estacional entre els plomatges i les plomes velles es desprenen poc a poc, de manera que l'au no queda despullada.



Tota aquesta informació ens ha ajudat a entendre més el procés de la muda dels nostres insectes pal, descobrir l'apartat dels estadis de les mudes, i conèixer altres animals que muden la pell, l'exosquelet i les plomes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada