divendres, 30 d’octubre del 2015

6a observació - Per què s'amaga un insecte pal?

Continuem visualitzant els nostres insectes pal, i ens adonem que no els aconseguim trobar al nostre terrari. Ens preocupem, ens preguntem on són, i ens posem a buscar-los. 


En David els troba, i ens fa un crit perquè anem ràpidament a veure si encara són vius. En Jaume, recomana que amb una branca comprovem si tenen vida o no. 



Entre tots, intentem fer-ho de la manera menys agressiva possible, i quan ens apropem amb la branca a cada insecte, ens adonem que comencen a moure les seves potes. Són vius.



Gràcies a aquest esdeveniment, ens interessem pel fet de la facilitat que tenen per amagar-se, i ens fem una pregunta: Per què s'amaga un insecte pal?



A través de la recerca a Internet, trobem que el camuflament de l'insecte pal és la seva arma de protecció, i gràcies a aquest fet, es pot confondre amb el seu entorn i passar desapercebut pels seus depredadors.



Adjuntem la web on hem cercat la informació: Insecte pal




Per poder entendre per què un insecte es pot camuflar, ens endinsem en un món d'exploració sobre diferents espècies que es poden confondre amb l'entorn, i possiblement, no adonar-nos de la seva presència.


Trobem una web molt interessant on podem trobar altres animals que s'amaguen gràcies a les seves característiques: Animals que es camuflen.

Això ens ajuda a comprendre el procés de camuflatge i a entendre que l'insecte pal no és l'únic ésser viu que utilitza aquest recurs.

dilluns, 19 d’octubre del 2015

Presentació dels insectes pal

Ja tenim els nostres insectes pal!

Fa uns dies vam anar al CESIRE (Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa) de Barcelona, on vam demanar si podíem demanar en prèstec un parell de insectes pal. 

Sense cap mena de problema ens van donar tres. Un petitó, acabat de nèixer, un mitjà i un gran.








Només arribar a la universitat ens entusiasmem per l'esperada arribada dels nostres nous companys de classe amb qui compartirem noves experiències pedagògiques. 

El primer que observem és que tenen diferents mesures i podem anar comparant els diferents insectes que tenim.
A partir d'aquesta incògnita iniciem un debat sobre com és que tenen diferent mesura. Alguns nens argumenten que és perquè el més gran és més vell i per això és més gran, pel mateix motiu que argumenten que el petit és el més jove.

Aleshores, per estar segur comencem a investigar. 

Primer de tot fem una recerca a la biblioteca municipal per trobar el nostre insecte pal, i descobrim que n'hi ha de diferents espècies, uns amb forma de fulla, d'altres amb forma d'escorça d'arbre. 

Després de comparar amb diferents tipus d'insectes pal descobrim que els nostres insectes pal són de la espècie Ctenomorpha chronus. 










Llavors ens preguntem com és que té un nom tan estrany, però hem decidit deixar aquesta incògnita per a més endavant. 

Durant el procés ens adonem que el mitjà i el gran es mouen molt poc, o gairebé res. Reflexionem al respecte i creiem que és perquè es fan els morts per protegir-se dels depredadors o de possibles perills. No obstant, decidim observar-los un parell de dies per veure si es mouen abans de donar per cert res. 

Finalment, després de la nostra recerca, descobrim que les nostres premises eren correctes. Els insectes pal que tenim creixen amb al temps i l'alimentació correcte. I també que hi ha moltes espècies diferents d'insectes pal, cosa que ni ens havíem plantejat.




1a observació - Terreny inicial

Iniciem aquesta experiència creant un espai el màxim de real possible, agafem un terrari i intentem que sigui un entorn força semblant al que està acostumat a viure aquell insecte pal.

Per crear el terrari el primer que fem és preguntar-nos què és un terrari i de quin material està format i fem un dibuix del terrari en un full i ens l'imaginem d'una manera determinada. Aquesta pluja d'idees en grup ens ajudarà a buscar el terrari adequat per a l'insecte.
Posteriorment, ens preguntem en quin hàbitat viu un insecte pal i com no es un ésser viu gaire conegut, busquem informació a internet i la llegim en veu alta. Preguntem quina opinió tenen els companys sobre aquest insecte i si hi ha algun dubte, completem la resposta buscant informació a una web relacionada. 
És a dir, partim d'uns coneixements inicials preguntant-nos sobre quin coneixement tenim de terraris i animals, realitzem un brainstorming ( pluja d'idees ) i ens acabem d'informar utilitzant les NTAE ( Noves tecnologies aplicades a l'escola ) . 

Així doncs, comencem a construir el nou habitacle de l'ésser viu. Tal i com ens hem informat anteriorment l'espai està format per : 

- Un terrari.
- Terra adequada per a l'insecte. 
- Tronquets.
- Fulles fresques d'esbarzers.
- Dos recipients petits d'aigua. 
- Un tirador d'aigua per mullar les fulles. 



A més a més, vam decidir acabar-ho de decorar amb una caseta i una porta d'un castell per donar la benvinguda als insectes pal. 
És important fomentar entre el grup l'acollida de nous membres, per crear un ambient afavoridor per als nouvinguts.

Posteriorment, un cop tenim el terreny inicial preparat, ens adonem que aquell espai corre perill, atès que l'insecte es pot escapar amb facilitat i no té per on penjar-se. L'Àlex proposa posar una malla d'alumini amb les reixes molt petites perquè l'ésser viu pugui respirar i fer les seves funcions vitals. Aprofitem aquest moment per informar-nos a internet com respira un ésser viu, i fem especial èmfasi en la respiració d'insecte pal. En Marc posa com a clar exemple com respira la seva mascota i quines funcions vitals fa. 

Així doncs, hem començat imaginant un terrari inicial i hem acabat la reunió de grup analitzant detingudament l'aparell respiratori dels éssers vius.

A continuació i per acabar aquesta entrada adjuntem les imatges del procés de l'espai on viurà l'insecte pal.



Decoració inicial







Ens adonem que fa falta un element perquè l'insecte pal no corri perill









Ja tenim l'espai preparat 




Informació digital que hem trobat sobre la respiració dels insectes: 



   








dijous, 15 d’octubre del 2015

Introducció

Som en Marc Cánovas, l'Àlex Costa, en Pablo Cuevas, en Jaume Gené i el David Verdugo, i estem cursant el mòdul 2 de l'Ensenyament i Aprenentatge de les Ciències Experimentals i Ciències Socials i concretament ens endinsarem en la didàctica de les Ciències Experimentals. 

La nostra tutora és la Pia Marquilles i vam decidir conjuntament amb ella analitzar detingudament l'insecte pal i el seu entorn. L'insecte pal és el punt de partida per entendre diferents situacions que es donen en ésser viu, així com: 

- L'entorn, el seu hàbitat. 
- Què en podem aprendre concretament dels insectes? 
- Quines són les seves qualitats específiques: Reproducció, alimentació, cicle vital de l'insecte...

Per tant, la nostra observació diària ha de respondre a les preguntes que ens anirem plantejant com a grup i que farem arribar a tots aquells que estiguin interessats en anar seguint el nostre blog.

Esperem que el blog us sigui d'utilitat a les aules.